Monday, April 13, 2009

Green Thursday and unforgettable taste of green beer...6,51Km

Jak pravi lidova zvyklost: "Na zeleny ctvrtek, jez spenat nebo listovou zeleninu!", jinak receno, nacpi se necim zelenym, at drzis pust, aby jsi se necitil jak uplny pohan pred nejdulezitejsimi krestanskymi svatky.

O moznem vzniku tradice, ktera zlidovela, muzeme vest nekratke debaty; at uz jsi jej v davnych dobach vymysleli zemedelci, protoze jim neslo zbozi na odbyt nebo snad manzelky, ktere se alespon jednou v roce snazily manzelovi podat neco zdraveho, v domneni, ze jim to zachutna a prestanou se stale prezirat jitrnicema jako dobytek.

Nicmene, mne se tento zvyk zamlouva a tak se jej snazim dodrzovat. Ale co jsem mel delat v 6 hodin vecer, kdyz jsem zjistil, ze za cely den jsem sezral 3 sladke tycinky, veprovou krkovicku se smazenym bramborem, a chleba se sunkou?

Ihned jsem zabrouzdal na net a zjistoval, jak se to celodenni pocinani da napravit a nasel jsem, co jsem hledal: "Zelene pivo specialne na zeleny ctvrtek". V mziku jsem ocheckoval nejlip situovanou hospodu, kde jej cepuji, nazul si sve tenisky a uz jsme s Ondrou bezeli vstric dodrzeni zvyku.

Pivo bylo opravdu zelene, stejne tak i pena, ktera tomu vsemu davala smrnc. Daval jsem si do nosu tuto "15", spolecne se mnou i preplnena zahradka, a byl jsem stastny, protoze jsem konencne zjistil, ze pivo je nejen tekuty chleba, ale v zelene podobe i spenat!

Istvanutca, magyar nemzeti runner

No comments:

Post a Comment